NAFS Podcasts

Πάνος Ζαχαριάδης: Όλες οι εξελίξεις για τα ναυτιλιακά καύσιμα

March 18, 2022 nafs.gr
NAFS Podcasts
Πάνος Ζαχαριάδης: Όλες οι εξελίξεις για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Show Notes Chapter Markers

Ο κ. Ζαχαριάδης έχει τεράστια εμπειρία καθώς από το 2004 λαμβάνει μέρος στις επιτροπές του IMO ως μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας έχοντας συνεισφέρει στην διαμόρφωση πολλών γνωστών κανονισμών αλλά και στην αποτροπή άλλων μη συμφερόντων για τη ναυτιλία. Είναι μέλος διαφόρων τεχνικών επιτροπών και Οργανισμών και έχει τιμηθεί πολλάκις για την συνεισφορά και την προσφορά του στη ναυτιλία.

H ναυτιλιακή βιομηχανία όντας εκείνη που μεταφέρει το 90% των αγαθών παγκοσμίως, καλείται να δώσει λύσεις ή να διαδραματίσει έναν ζωτικό ρόλο για την μετάβαση από την πράσινη ανάπτυξη έως τον τελικό στόχο του μηδενικού άνθρακα.
Η συζήτηση για το μέλλον των ναυτιλιακών καυσίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού για όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα και τους διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια. 

Ο στόχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για 50% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 φαντάζει πολύ φιλόδοξος ενώ πολλές είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναμένουν να οριστικοποιηθεί η εναλλακτική λύση που θα αφήσει πίσω για πάντα τα παραδοσιακά καύσιμα που ρυπαίνουν τον πλανήτη.

Πληθώρα ναυτιλιακών κανονισμών εμφανίζονται αρκετά συχνά, προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες γίνονται από μεγάλους νηογνώμονες, ενώ οι εφοπλιστές πολλές φορές καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη βαθιά προκειμένου να υιοθετήσουν τεχνολογίες που θα μειώσουν τους ρύπους στα πλοία τους.

LNG/LPG/CNG, Biofuels, Μπαταρίες, Υδρογόνο, Ηλιακή και Αιολική ενέργεια, Αμμωνία, Πυρηνική ενέργεια; Κάτι άλλο;

Το καύσιμο του μέλλοντος για την ναυτιλία ακόμα αναζητείται. Προφανώς πρόκειται για κάτι πολυσύνθετο καθώς οι τεχνολογίες που υιοθετούνται ανατρέπονται. 

Η είσοδος της ναυτιλίας στην πράσινη εποχή είναι κάτι που ακόμα φαντάζει μακρινό. Και αυτό διότι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα διαφωνούν σε βασικούς στόχους που θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκαθαριστεί. Καθώς όμως εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αναλύσουμε το μέλλον των ναυτιλιακών καυσίμων, στο σημερινό podcast του ΝΑΥΣ θα συζητήσουμε για όλα αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα για τον ναυτιλιακό κλάδο με τον τεχνικό διευθυντή της Atlantic Bulk Carriers κ. Πάνο Ζαχαριάδη.

Λίγα χρόνια για τον Πάνο Ζαχαριάδη
Ο Πάνος Ζαχαριάδης, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός (BSc) και Ναυπηγός (MSE) από το πανεπιστήμιο του Michigan, ΗΠΑ, με πάνω από 38 έτη εμπειρίας στη ναυτιλία, έχοντας διατελέσει επι σειρά ετών αρχιμηχανικός στη Νέα Υόρκη, μετά από περιόδους επίβλεψης ναυπηγήσεων στην Ιαπωνία και θαλάσσιας υπηρεσίας σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια. Από το 1997 είναι Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd και από το 2004 τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΙΜΟ, έχοντας συνεισφέρει στην διαμόρφωση πολλών γνωστών κανονισμών (π.χ. GBS, PSPC, FSA) αλλά και στην αποτροπή άλλων (π.χ. διπλά τοιχώματα στα φορτηγά πλοία). Σε συνεργασία με μεγάλα Ναυπηγεία της Κορέας έχει εφαρμόσει καινοτομίες στο σχεδιασμό των πλοίων για καλύτερη ενεργειακή απόδοση, μερικές των οποίων έχουν πιά καταστεί πρότυπα αναφοράς. Είναι μέλος Τεχνικών Επιτροπών νηογνομώνων, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ναυτιλιακής Επιτροπής της BIMCO και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της HELMEPA και MARTECMA. Εχει τιμηθεί με τα βραβεία Ευκράντη (2011) για την προσφορά του στη Ελληνική Ναυτιλία, «Ναυτιλιακής Προσωπικότητας 2017» της Ενωσης Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, Lloyd's List 2017 για την «Ασφάλεια και Προστασία Περιβάλλοντος», «Ναυτιλιακής Προσωπικότητας» Green4Sea 2019 και Lloyd's List 2021 «Τεχνολογικού Επιτεύγματος».


#nafs #podcasts #shipping #maritime #news

Ο ΙΜΟ και οι φιλόδοξοι στόχοι έως το 2050
Το επικρατέστερο σενάριο για μία ναυτιλία καθαρή
Υπάρχουν καύσιμα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα;
Ναυτιλιακή χρηματοδότηση για την έρευνα του καυσίμου του μέλλοντος
Ρεαλιστικός χρόνος που θα χρειαζόταν η ναυτιλιακή βιομηχανία ώστε να γίνουν όλες οι χρειαζούμενες αλλαγές
Τεχνική επάρκεια και η ασφάλεια ώστε να γίνει η μετάβαση σε μία ουσιαστικά πράσινη ναυτιλία
EU ETS στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου “Fit for 55”